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SENATE BILL 1992  

By Overbey 
 

HOUSE BILL 2139  

By  Shepard 

 

 
AN ACT to amend Tennessee Code Annotated, Title 63, 

Chapter 10; Title 63, Chapter 6 and Title 63, 
Chapter 9, relative to collaborative pharmacy. 

 
BE IT ENACTED BY THE GENERAL ASSEMBLY OF THE STATE OF TENNESSEE: 

 SECTION 1.  Tennessee Code Annotated, Section 63-10-204(35), is amended by 

deleting the subdivision in its entirety and by substituting instead the following: 

(35) 

(A)  “Practice of pharmacy” means a patient-oriented health service 

profession in which pharmacists interact and consult with patients and other 

health care professionals to enhance patients’ wellness, prevent illness, and 

optimize outcomes. The practice involves: 

(i)  Interpretation, evaluation and implementation of medical orders 

and prescription orders; 

(ii)  Responsibility for compounding and dispensing prescription 

orders, including radioactive substances; 

(iii)  Participation in drug, dietary supplement and device selection, 

storage, distribution and administration; 

(iv)  Drug evaluation, utilization or regimen review; 

(v)  Maintenance of patient profiles and other pharmacy records; 

(vi)  Provision of patient education and counseling; 

(vii)  Provision of patient care services and activities pursuant to a 

collaborative pharmacy practice agreement; 

(viii)  Drug or drug-related research; and 
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(ix)  Those professional acts, professional decisions or 

professional services necessary to maintain all areas of a patient’s 

pharmacist-provided care; 

(B) Nothing in this chapter authorizes a pharmacist to order laboratory 

tests or prescribe any prescription drugs except pursuant to a medical order by 

the attending prescriber for each patient or pursuant to a collaborative pharmacy 

practice agreement jointly agreed upon by a pharmacist or pharmacists and a 

prescriber or prescribers; provided, that pharmacists are authorized to conduct 

and assist patients with tests approved for home use.  Pharmacists may convey 

orders for laboratory tests when authorized by the attending prescriber and may 

prescribe prescription drugs when required to carry out a medical order or 

perform activities pursuant to a collaborative pharmacy practice agreement when 

authorized by the attending prescriber; 

SECTION 2.  Tennessee Code Annotated, Section 63-10-204(38), is amended by 

deleting the subdivision in its entirety and by substituting instead the following: 

(38) “Prescription order” means and includes any order, communicated through 

written, verbal or electronic means by a physician, certified physician assistant, nurse 

authorized pursuant to § 63-6-204, who is rendering service under the supervision, 

control and responsibility of a licensed physician, and who meets the requirements 

pursuant to § 63-7-207(14), pharmacist in accordance with a collaborative pharmacy 

practice agreement pursuant to this section, dentist, veterinarian, optometrist authorized 

pursuant to § 63-8-102(12), or other allied medical practitioner, for any drug, device or 

treatment.  Nothing in this chapter shall prohibit the verbal communication to a 

pharmacist of a direct order for a prescription from a physician, registered nurse, 

licensed practical nurse or physician assistant pursuant to § 63-6-204, or dentist, 

veterinarian, optometrist authorized pursuant to § 63-8-102(12), or other allied medical 

practitioner by a pharmacist pursuant to § 63-9-113 nor shall this chapter prohibit verbal 
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communication of a direct order for a prescription from one (1) pharmacist to another 

when ordered pursuant to a collaborative pharmacy practice agreement; 

SECTION 3.  Tennessee Code Annotated, Section 63-10-204, is amended by adding 

the following as new subdivisions to be appropriately designated: 

( ) "Collaborative pharmacy practice" is the practice of pharmacy whereby one (1) 

or more licensed pharmacists licensed in this state, jointly and voluntarily work with one 

(1) or more prescribers licensed in this state, under a collaborative pharmacy practice 

agreement to provide patient care services, to achieve optimal medication use and 

desired patient outcomes;   

( ) "Collaborative pharmacy practice agreement" is a written and signed 

agreement entered into voluntarily between one (1) or more licensed pharmacists in this 

state, and one (1) or more prescribers licensed in this state, each of whom is in active 

practice in this state providing patient care services in this state, that provides for 

collaborative pharmacy practice, as defined by law; 

 SECTION 4.  Tennessee Code Annotated, Title 63, Chapter 10, Part 2, is amended by 

adding the following as a new section: 

 63-10-217.  

 (a) A collaborative pharmacy practice agreement under this chapter shall be 

between one (1) or more pharmacists licensed in this state and an individual prescriber 

licensed in this state, or one (1) or more prescribers licensed in this state in an organized 

medical group, including but not limited to, staff of a licensed health care facility, clinic, 

group medical practice, accountable care organization, or patient-centered medical 

home. When a collaborative practice pharmacy agreement is being established between 

a pharmacist or pharmacists and an organized medical group or one (1) or more 

members employed or contracted by an organized medical group, the chief medical 
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officer, medical director, or a designated physician in that group shall be required to 

approve the collaborative pharmacy practice agreement in order to permit provision of 

patient care services, as defined in the collaborative pharmacy practice agreement.  

 (b) The collaborative pharmacy practice agreement shall define the nature and 

scope of patient care services to be provided by the pharmacist. The prescriber or 

prescribers entering into the agreement retain the ultimate authority regarding the 

scope of services provided by pharmacists in accordance with a collaborative 

pharmacy practice agreement. The patient care services authorized to be provided by 

one (1) or more pharmacists in accordance with a collaborative pharmacy practice 

agreement shall be within the scope of practice of the authorizing prescriber or 

prescribers. Any patient care services provided by a pharmacist or pharmacists 

pursuant to a collaborative pharmacy practice agreement shall be documented in a 

patient record accessible by the pharmacist and the prescriber or communicated to the 

prescriber or prescribers within three (3) business days in accordance with the 

provisions of the collaborative pharmacy practice agreement.  

 (c) If the collaborative practice agreement includes one (1) or more prescribers 

who are either advanced practice nurses (APN) or physician assistants (PA), the 

supervising physician who has primary responsibility for supervising the patient care 

delivered by the APN or PA, must also approve and sign the collaborative pharmacy 

practice agreement. The supervising physician may only approve a collaborative 

pharmacy practice agreement of an APN or PA if the services authorized in the 

agreement are included in the routine services delivered by the supervising physician in 

the physician’s medical practice. An authorizing prescriber entering into collaborative 

pharmacy practice agreements shall be available for consultation with the pharmacist 

or pharmacists as needed. 
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 (d) Pharmacists and authorizing prescribers entering into collaborative pharmacy 

practice agreements shall maintain a copy of the written collaborative pharmacy 

practice agreement on file at their places of practice. 

 (e) Collaborative pharmacy practice agreements shall be reviewed and renewed 

biennially, at a minimum. 

 (f) The board of pharmacy, in collaboration with the board of medical examiners 

and board of osteopathic examination, shall promulgate rules establishing appropriate 

minimum standards applicable for provisions to be contained in any collaborative 

practice agreement, including, but not limited to, provisions regarding drugs or drug 

categories such as controlled substances covered under the collaborative pharmacy 

practice agreement.  All such rules shall be promulgated in accordance with the 

Uniform Administrative Procedures Act, compiled in title 4, chapter 5. 

SECTION 5.  Tennessee Code Annotated, Section 63-6-204(b), is amended by deleting 

the language “or a licensed practical nurse" and by substituting instead the language “a licensed 

practical nurse, or a pharmacist pursuant to a collaborative pharmacy practice agreement,” 

SECTION 6.  Tennessee Code Annotated, Section 63-9-113, is amended by deleting the 

language “or a licensed practical nurse" and by substituting instead the language “a licensed 

practical nurse, or a pharmacist pursuant to a collaborative pharmacy practice agreement,” 

 SECTION 7.  This act shall take effect July 1, 2014, the public welfare requiring it. 


